UNILEVER HQ

At Unilever’s new Indonesia Headquarters, Inhabit’s lighting scheme permeates the entire building, taking elements from the exterior of the building to the interior to create a cohesive and coherent design.

The building is targeting a Green Mark gold rating. As well as lighting, Inhabit was responsible for the building physics, full process facade engineering and the access and maintenance and ESD strategies.

Located on a site of 30,00sqm in BSD City, approximately 35km from central Jakarta, the headquarters of the world’s largest transnational consumer goods company features five storeys of office space which accommodates over 1,800 work stations and is spread across 35,000sqm of foot area. The development also comprises other staff amenities such as a restaurant, hair salon, child care, gym, a health clinic and prayer facilities.

The Client Brief was specific about having a “wow” factor and to be true to the Unilever brand and the Indonesian culture. Working in collaboration with the client and Aedas, Inhabit developed a series of unique lighting features and solutions to create a workplace which is vibrant, distinctive, efficient and functional.

The curved flowing façade of the building is highlighted using a flexible LED technology which allows the façade nosing to have a continuous glow, emphasising the building’s “layers” and form.

Inside, the curved continuous appearance of the lighting is echoed through the use of bespoke curved-linear LED fixtures to celebrate the large atrium which follows the curved architectural language of the building form. Warm and cool lighting temperatures have been carefully selected to create distinction between the office-related areas and the public amenities such as the restaurant. This approach generates a more traditional lighting feel in the office, while the restaurant has a more relaxed atmosphere. The use of downlights has been limited, opting instead for a softer and more indirectly lit environment. The result is a workplace which feels unique.

 

 

  • Scope
    FAÇADE, LIGHTING, BUILDING PHYSICS AND ACCESS + MAINTENANCE
  • Location
    JAKARTA, INDONESIA
  • Client
    PT UNILEVER
  • Architect
    AEDAS
  • Interior Design
    AEDAS INTERIORS
  • Photography
    OWEN RAGGETT | AEDAS