FRENCH INTERNATIONAL SCHOOL

Set amongst the towers of  Hong Kong’s Tseung Kwan O district, the new campus of the French International School is a colorful, collaborative multicultural learning environment for 1100 pupils.

With two buildings (4 and 5 storeys in height) designed by Henning Larsen, the campus sets an example in sustainability. The building form and the façade designs are optimized to respond to the local climate and to decrease energy consumption and increase comfort by passive means.

Inhabit was engaged as façade consultant on the project.

To achieve the iconic variations and profiles of the buildings’ façades, pre-fabricated elements were designed for tighter quality control during panel production and installation. Two different materials were adopted to fabricate those precast panels: Glass fiber Reinforced Concrete (GRC) and Precast Concrete (PC).

The primary school and college façade are clad with GRC panels supported by a steel subframe fixed on the face of the concrete structure. The GRC units act as a rain screen concealing the aluminium flashing fixed at the punch window perimeter to provide maximum water tightness performance.

The choice of this material has been critical in the façade design for two reasons. First, the precast GRC panels are profiled in such a way that the recessed windows with low-e glazing within the reveals are partially shaded and therefore the solar heat gain is reduced to create a more energy efficient building.

The production process of GRC suits this architectural intent of sharp angles and inclined plan. Second, the size of some panels reaches 6m tall, 2.5m wide and 0.8m deep. GRC technology allowed Inhabit to reduce the weight of the units while keeping the jointless appearance. The weight reduction also eased their installation in a strongly time-constrained project.

The playful façade of the gymnasium incorporated colour and glass blocks made of precast concrete. The panels are 400mm depth and are fixed on a grid of column and beams with steel brackets and tiebacks in the concrete. A continuous seal is made at the inside and outside panel perimeter to provide 100% air and watertightness to the building.

  • Scope
    FAÇADE CONSULTANCY
  • Location
    HONG KONG,
  • Client/Developer
    FRENCH INTERNATIONAL SCHOOL
  • Architect
    HENNING LARSEN
  • Photographer
    PHILIPPE RUAULT